French Press
French Press opis
French Press
w baristycznych źródłach występuje pod różnymi nazwami tj. praska, tłoczek,
plunger, press pot czy np. kafetiera. Różnorodność nazewnictwa może mieć
związek z historią tego urządzenia do parzenia kawy. Pierwotnie French Press
został opatentowany w Paryżu w połowie XIX w. natomiast jego obecna forma
została stworzona przez mediolańską firmę pod koniec lat dwudziestych XX w.
Metoda parzenia kawy z French Press jest prosta i niedroga, a urządzenie łatwo
utrzymać w czystości. Dzięki temu zyskuje coraz więcej zwolenników. Kawa, która
powstaje w tym procesie jest aromatyczna, intensywna, gęsta i ciężka, ale to
wpływa na wyjątkowość jej walorów smakowych. Podobnie jak w każdej
alternatywnej metodzie, diabeł i tutaj tkwi w szczegółach, aby uzyskać
najlepszą esencję pozbawioną goryczy i „kredowości”, po zaparzeniu kawę należy
przelać z French Pressa do innego naczynia.
Krok po kroku instrukcja przygotowania
kawy we Fench Pressie:
Krok 1:
Nalej gorącej wody do French Pressa, żeby mógł się nagrzać.
Krok 2:
Odważ swoją ulubioną jasno lub średnio paloną kawę w proporcjach 6-7g na 100ml wody
Krok 3:
Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa wyglądem powinna przypominać kryształki cukru.
Krok 4:
Wylej wodę z French Pressa i wsyp do niego zmieloną kawę.
Krok 5:
Zalej równomiernie kawę wodą o temperaturze 95-96ᵒC.
Krok 6:
Odczekaj 4-6 min i przemieszaj kożuch, który powstał na powierzchni naparu.
Krok 7:
Odczekaj kolejne 4-6 min, a następnie zacznij delikatnie i powoli wciskać tłok French Pressa
Krok 8:
Przelej kawę do filiżanek i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee